Άκρως επιτυχημένη η πολιτιστική εξόρμηση στην Αθήνα
Η Πολιτιστική Εταιρεία Νάουσας «Αναστάσιος Μιχαήλ ο λόγιος», οι Φίλοι του Ιστορικού Αρχείου Νάουσας και ο Σύλλογος των Εν Αθήναις Ναουσαίων «ο Ζαφειράκης», τρεις Σύλλογοι, με παράδοση στην διοργάνωση εκδηλώσεων πολιτισμού, συνεργάστηκαν σχεδίασαν, οργάνωσαν και υλοποίησαν ένα πολύ σύνθετο τριήμερο πολιτιστικό πρόγραμμα στην Αθήνα, με μεγάλη επιτυχία, όπως φαίνεται από τα επαινετικά σχόλια όσων συμμετείχαν –και ήταν πολλοί- σ’ αυτό.
Ένα πρόγραμμα με διπλό στόχο: απ’ τη μια μεριά την ενημέρωση για τις δράσεις που αναπτύσσουμε στη Νάουσα και απ’ την άλλη την ενδυνάμωση των υπαρχόντων δεσμών φιλίας και την ανάπτυξη ακόμη πιο στενών σχέσεων ανάμεσα στους Ναουσαίους και στους συμπατριώτες μας αλλά και τους φίλους μας στην Αθήνα, που αγαπούν τον τόπο μας και ενδιαφέρονται για την προκοπή του. Και η χαρά μας ήταν ιδιαίτερη που συναντήσαμε γνωστά πρόσωπα ή και που γνωρίσαμε καινούργια, καθώς παρακολουθήσαμε όλοι μαζί τις πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις και ξεναγήσεις από τα χείλη ειδικών επιστημόνων, που μας έκαναν κοινωνούς αγνώστων πληροφοριών και στοιχείων της ιστορίας μας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κύπρου κ. Γιώργος Γεωργής μας μίλησε με θέμα «Το ολοκαύτωμα της Νάουσας και η τύχη των αιχμαλώτων», παρουσιάζοντας πλήθος στοιχείων από τα Αρχεία του Υπουργείου των Εξωτερικών, στον φιλόξενο χώρο του Ιδρύματος Παπαντωνίου, που γέμισε ασφυκτικά.
Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, ξεκινήσαμε έναν μεγάλο Περίπατο (όχι του …Μπακογιάννη) στο κέντρο της ξεχασμένης, πολύβουης άλλοτε Αθήνας των χρόνων της Τουρκοκρατίας, στο χώρο όπου επί αιώνες κυλούσε η καθημερινή ζωή των Αθηναίων ανάμεσα στα ερείπια της αρχαιότητας και της βυζαντινής περιόδου. Με ξεναγό τον Σταύρο Ι. Αρβανιτόπουλο, Δρ Βυζαντινής Αρχαιολογίας και πρόεδρο του ΦΙΑΝ, είδαμε το άρτια σωζόμενο τζαμί του Τζισδαράκη, το Κιουτσούκ τζαμί που αποκαλύφθηκε μετά από δεκαετίες λήθης, το προσφάτως αναστηλωμένο Φετιχιέ τζαμί, το λουτρό του Αμπίτ Εφέντη, τον τεκέ του Μπραΐμη, μνημεία μιας παραγνωρισμένης φάσης της ιστορίας της πρωτεύουσας και φυσικά την Βιβλιοθήκη του Αδριανού, τη Ρωμαϊκή Αγορά και το Ωρολόγιο του Κυρρήστου, τους γνωστούς «Αέρηδες». Το βράδυ, οι περισσότεροι απολαύσαμε στο Εθνικό Θέατρο το σουρεαλιστικό μιούζικαλ «Ο Ευαγγελισμός», με έναν σπουδαίο θίασο 21 ηθοποιών.
Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, επισκεφτήκαμε πρώτα το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στο Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, όπου μας ξενάγησε στις εξαιρετικές συλλογές αυθεντικών όπλων, φορεσιών και άλλων στοιχείων από την Επανάσταση του 1821, ο ιστορικός Δρ. Φίλιππος Μαζαράκης-Αινιάν, Επιμελητής του μουσείου, που μας αποκάλυψε σημαντικά στοιχεία από τη Νεότερη, μετά την Άλωση, Ιστορία μας, μέχρι τους Βαλκανικούς πολέμους και τη Μικρασιατική καταστροφή.
Αμέσως μετά, στο Γραφείο Συλλόγου των εν Αθήναις Ναουσαίων, έγινε μια σύντομη παρουσίαση των πιο πρόσφατων εκδόσεων της Πολιτιστικής Εταιρείας «Αναστάσιος Μιχαήλ ο λόγιος». Παρουσιάστηκαν οι δύο τόμοι του έργου του Θ. Ζιώτα «Η Νάουσα μέσα από τις εφημερίδες, 1875-1040», το έγχρωμο Λεύκωμα του Α. Οικονόμου «Νάουσα η πόλη μας, μετασχηματισμοί του Αστικού τοπίου 19ος-20ος αι.» και η Επετειακή έκδοση του περιοδικού ΝΙΑΟΥΣΤΑ με κείμενα σχετικά με την Επανάσταση και το ολοκαύτωμα της πόλης, σε επιμέλεια Γ. Μάλλιου και Π. Στοΐδη.
Το εν Αθήναις Πολιτιστικό τριήμερο ολοκληρώθηκε με ένα κοινό γεύμα με τους «Αθηναίους», με τους οποίους ανταλλάξαμε ευχές για τις γιορτές, αλλά και υποσχέσεις να ξαναβρεθούμε στη Νάουσα, λίγο πριν αναχωρήσουμε για τα πάτρια.