Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Θεόδωρου Ζιώτα
Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022 η παρουσίαση του βιβλίου του Θεόδωρου Ζιώτα, «Η Νάουσα μέσα από τις εφημερίδες, 1875-1940-Α΄τόμος, Κοινωνική ζωή, στην αίθουσα εκδηλώσεων «ΕΡΙΑ» του Πολυχώρου Πολιτισμού «ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΝΑΡΑΣ».
Προλογίζοντας την εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Νάουσας Αλέξανδρος Οικονόμου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι μέσα απ’ αυτό φανερώνεται η ιστορία 65 χρόνων μέσα από τα παραθέματα των εφημερίδων, και φωτίζουν άγνωστα στοιχεία της καθημερινής ζωής των συμπολιτών μας κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα.
Ευχαρίστησε, εκ μέρους του ΔΣ της Εταιρείας, πρώτον απ’ όλους, τον ερευνητή Θεόδωρο Ζιώτα, που, όπως είπε, πραγματικά έβγαλε τα μάτια του ανασκαλίζοντας χιλιάδες σελίδες ψηφιοποιημένων αρχείων πάνω από σαράντα εφημερίδων πανελλαδικής εμβέλειας για να συλλέξει, ταξινομήσει, επιλέξει και καταγράψει ηλεκτρονικά όλο αυτό το υλικό που περιλαμβάνεται στο βιβλίο, και το οποίο υλικό τοποθέτησε στο γενικότερο πλαίσιο της εποχής, αξιολογώντας το κάθε τι ξεχωριστά. Επίσης, όλους όσοι αναμείχθηκαν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στην έκδοση αυτή και ιδιαίτερα
- την Δήμητρα Τζάκη-Μπεσλίκα που είχε μαζί με τον ίδιο την ευθύνη της επιμέλειας των κειμένων
- τον Πέτρο Στοϊδη, που είχε την φιλολογική επιμέλεια, αλλά και την ευθύνη σύνθεσης των εικόνων και των ήχων που συνόδευσαν την σημερινή παρουσίαση
- τον Δημήτρη Πάζο, που είχε την συνολική καλλιτεχνική επιμέλεια της έκδοσης, τον σχεδιασμό και το εικαστικό του εξωφύλλου και
- τον εκδοτικό οίκο iWrite, για την άρτια εκτύπωση και βιβλιοδεσία του τόμου.
Τέλος, ευχαρίστησε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού που αποδέχθηκε
την πρόταση και χρηματοδότησε την έκδοση αυτού του τόμου, καθώς και του επόμενου, με την οικονομική ζωή, που προγραμματίζεται για την επόμενη χρονιά.
Παρουσιάζοντας το βιβλίο, ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Αλέκος Χατζηκώστας ανέφερε ότι ο Τύπος αποτελεί πηγή άντλησης στοιχείων ιστορικών γεγονότων, έστω και συμπληρωματικός. Ας μην ξεχνάμε ότι ήταν, την εποχή που εξετάζουμε, η μοναδική πηγή ενημέρωσης (εκτός από τον προφορικό λόγο) μιας και δεν υπήρχε ραδιόφωνο, τηλεόραση ή όπως σήμερα διαδίκτυο. Για την έκδοση επεσήμανε ότι είναι ένα βιβλίο πραγματικός θησαυρός προσώπων, γεγονότων της κοινωνικής ζωής που βοηθούν τις
νεώτερες γενιές να προσεγγίσουν την ιστορία της πόλης και ότι πρέπει ν’ αποτελέσει απαραίτητο βοήθημα στις σχολικές βιβλιοθήκες.
Για το βιβλίο μίλησαν ο ιστορικός ερευνητής- συγγραφέας Στέργιος Αποστόλου (την εισήγηση ανάγνωσε η κόρη του Σπυριδούλα Αποστόλου), ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στην πολιτιστική ζωή της περιόδου καθώς και στο ταξικό της υπόστρωμα, ενώ αναλυτικά- με ανάγνωση και σχετικών παραθεμάτων, παρουσίασαν τα περιεχόμενά του οι επιμελητές του τόμου Δήμητρα Τζάκη-Μπεσλίκα και Αλέξανδρος Οικονόμου. Στο τέλος σύντομη παρέμβαση έκανε ο συγγραφέας Θεόδωρος Ζιώτας, ο οποίος υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του.
Η εκδήλωση έκλεισε με μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα προβολή φωτογραφιών με τίτλους και αποσπάσματα κειμένων από τα πρωτότυπα φύλλα των εφημερίδων, που επιμελήθηκε ο Πέτρος Στοΐδης.